voorjaar 2023 – zomer 2024

Oost: ‘’Overall blauw, koegeltjesblauw’’

Iedere bedrijfstak heeft zijn eigen uniform. De blauwe overall geldt als hèt tenue van de metaalindustrie. Een onderzoek naar de overall als kledingstuk in relatie tot werk staat in dit deelproject centraal.

Tijdens het project Overall Blauw werkt Grand Theatre samen met de scheepswerf Pattje in Waterhuizen. Studenten van Noorderpoort van verschillende disciplines gaan aan de slag met restmetaal en oude overalls van de scheepswerf, om nieuwe objecten en een optreden te maken.

De werknemers van de scheepswerf worden geïnterviewd over het werk in de metaalsector. Deze verhalen zullen tijdens de eindpresentatie als podcast te beluisteren zijn tijdens een rondgang in de Relaxerette van Arjan Kruidhof.

Agenda

Bekijk agenda.

Over het thema 'kleding'

Aan kleding wordt betekenis gegeven en ontleend. Kledingstukken worden gekozen uit modieuze overwegingen of vanwege hun functionaliteit, symbolische zeggingskracht of status. Zo roept een blauwe overall al snel de associatie op met de metaalbranche, een sector die te kampen heeft met een slecht imago. En dat terwijl, als het om werk gaat, technisch georiënteerde mensen tegenwoordig volop keuzemogelijkheden hebben. De vraag naar mensen in ‘blauwe overalls’ lijkt de vraag naar in witte boorden inmiddels te overstijgen. Wellicht is het tijd voor een herwaardering van de blauwe overall.

Nieuws

Geen berichten gevonden